11 veebruar 2009

Seitse nippi majanduslangusega toimetulekuks

Odava populaarsuse teenimise eesmärgil jagan siin töötavaid nippe teie äri edendamiseks majanduslanguse ajal. Kui need teile kasu toovad, siis pidage mind hea sõnaga meeles. Võite saata ka raha. Majanduslangus ikkagi.

1. Vaadake kõigepealt töötajate seas ringi. See mees, kes paberitega ringi käib, pidudel kõvasti tantsib ja kööginurgas vahvat nalja viskab – olete teda turundusspetsialistiks pidanud, kuna ta ei tundu tegevat midagi kasulikku. Võibolla tuleks ta lahti lasta? Eriti, kui müügitulemusi vaadates tundub, et ta ei töötagi teil? Võibolla ongi mingi suvaline jorss? Saatke ta koju – hoiate kokku wc-paberilt.

2. Turundusega on ühel pool. Nüüd siis müük. Gurud ütlevad pidevalt, et veebileht on firma müügiesindaja. Kas olete mõelnud oma müügiesindajate vallandamisele? Ilmselt olete korduvalt, aga lükkasite selle toimingu miskipärast edasi. Miks mitte müügiesindajad lahti lasta ja teha nende asemel 10 veebilehte? Veebilehe tegemine on tasuta. Näiteks: www.hot.ee/toyota.

3. Raamatupidamisest: kroone, eurosid ja dollareid tuleb pahatihti sisse vähem kui neid välja maksate. Sellele on lahendus: kehtestage ühepoolselt oma raha, mida hakkate töötajate ja allhankijatega arveldustes järgmisest kuust alates kasutama. Tooge välja eelis, et sellisel rahal on erinevalt paljudest valuutadest reaalne väärtus: see on tagatud teie firma kontori mööbliga. Sellise raha kasutuselevõtt loob töötajatele ja allhankijatele kindlustunde.

4. Käige ajaga kaasas ja kuulutage, et järgite nüüdsest ökoloogilist strateegiat. Selle abil saate välja vabandada, miks te ei paku klientidele kohvi ja küpsiseid, miks iga töötaja peab tööle tulema oma printimispaberiga ja miks teie kontoris tuled ei põle. Helesinise planeedi nimel!

5. Võite minna veelgi innovatiivsemaks. Teatage töötajatele, et innovatsiooniaasta raames toimuvad firma talvepäevad Second Life’is. Need, kes Second Life’is ei suuda navigeerida, võib vallandada. Ülejäänusid aga ootate suvepäevadele, Second Life’i mõistagi.

6. Tehke rohkem tööd. Aga millal, kui tööpäevas on kaheksa tundi ja teine kaheksa kulub haltuura tegemiseks? Tööaega saate juurde, kui töötate ka magades. Järjekindla treeninguga saab harjutada teadlikku unenägemist, mille käigus organiseerida kliendikohtumisi või pakkuda erinevaid teenuseid, mille olemus on nagunii virtuaalne – näiteks ärinõustamist, notariaalset kinnitust või energiaauditit. Töötajate uneaja saavutusi võib arutleda iganädalasel koosolekul. Pikemas perspektiivis võib ka iganädalase koosoleku korraldada unes.

7. Kui te olete teinud kõik efektiivsuse suurendamiseks ja ei suuda rohkem midagi välja mõelda, võite proovida suurendada efektsust. Skaudistiilis tööriietuse kehtestamine, Firma Tervituse* rakendamine, kalligraafilises kirjas kuluaruannete nõudmine või Meie Keele** juurutamine võivad peale efektsuse pikemas plaanis ka efektiivsust suurendada, sest uuringute põhjal vähendavad sellised tegevused töötajate arvu.


*Firma Tervitus – kehtestatakse kohustuslik meeskonnatunnet tõstev tervitusviis, mida peab rakendama nii kontoris kui väljaspool kõigi töötajate ja klientidega kohtumisel. Näiteid Firma Tervitustest: kolm kükki-püstihüpet ja viimasel püstihüppel hüüe “Olee!”; iseenda kõhu paitamine ja pea patsutamine ühekorraga; seitsmeastmeline gangsta-tervitus, mis algab käepigistuse ja rusikate kokkupanekuga ning lõpeb plaksulöömise ja sügava kummardusega.

*Meie Keel – meeskonnatunnet tõstev keel, mida töötajad on kohustatud omavahelisel suhtlusel kasutama. Näiteks asendatakse kõik tegusõnad sõnaga “panema”; iga kord kui keegi ütleb sõna “strateegia”, siis panevad kõik käe südamele; iga päev lepitakse kokku kindel sõna, mis peab sisalduma kõigis lausetes: “muna”, “Vladimir”, “sihkat-sahkat” vms. Iga reeglite vastu eksimise eest peab eksija panema ühe krooni spetsiaalsesse kasti. Kasti koguneva raha eest tellitakse meeskonnatunnet tõstvad nokamütsid.

1 kommentaar:

taavet ütles ...

tegelikult võiks ka töökohad kyberruumi viia (secondlife)

Raha võiks siis ka juba secondlifes teenima hakata. Nt oma küberkeha müümine, küberelundi doonorlus jms :)